Ugotavljanje Reliefa z Uporabo Brezpilotnega Zrakoplova

 

V zadnjem obdobju smo v skupini IRGO zaradi narave dela in prizadevanja k nenehnemu razvoju posvetili še več dodatne pozornosti novim tehnologijam zajema prostorskih podatkov. Nove tehnologije nam omogočajo hiter množičen zajem prostorskih podatkov, s pomočjo katerih lahko pri iskanju projektantskih rešitev izvajamo različne analize in poizvedbe prostorskega stanja.

Ena od takšnih je uporaba brezpilotnih zrakoplovov – dronov, ki nam na osnovi aeroposnetkov nudijo trenuten zajem večjega območja opazovanega terena ali objekta iz zraka. S postopkom fotogrametrije z obdelavo posnetih fotografij pridobimo 3D oblak točk opazovanega, s čimer uspemo dejansko stanje v naravi upodobiti v 3D obliki, kar pa je osnova pred nadaljnjo obdelavo za potrebe analiziranja in načrtovanja.

V začetni fazi izgradnje severnega portala predora Pekel, na 2. tiru železniške povezave Maribor - Šentilj smo se srečali z vprašljivostjo skladnosti terena v naravi s terenom, ki smo ga uporabili v fazi načrtovanja. Da bi preveril dejansko stanje, smo v teku enodnevnega obiska gradbišča uporabili naš drone DJi Mavic 2 Pro, s katerim smo preleteli območje na relativni višini 50 m ter zajeli aeroposnetke. S pomočjo talnih tarč, ki smo jih izmerili z GNSS instrumentom, smo pri postopku obdelave 3D oblak točk georeferencirali, saj je le-to ključnega pomena, če želimo prostorske podatke med seboj primerjati. Kot je razvidno iz priloženih slik je analiza pokazala, da obravnavan teren sledi konturi terena iz projektne dokumentacije, a z manjšimi anomalijami, ki so najbrž posledica vpliva opravljanja del s težko mehanizacijo po umiku vegetacije.

Do želenih rezultatov smo prišli v relativno zelo kratkem času, saj smo za izvedbo in celotno obdelavo potrebovali le dva dni. Ob ustrezno izvedenem strokovnem delu na terenu in v pisarni smo pokazali kako so zajem, obdelava ter interpretacija prostorskih podatkov s pomočjo drona lahko zelo učinkovita izbira poizvedbe dejanskega stanja terena v naravi.



Irena Oberauner